Cercar en aquest blog

dijous, 12 de gener del 2012

Pràctica 2: L'HTML

HTML és un llenguatge que ens serveix per "descriure" pàgines web. Les seves sigles signifiquen Hyper Text Markup Language (Llenguatge hipertextual amb etiquetes) i precisament en això es diferencia de la resta de llenguatges de programació: HTML es basa en aquestes etiquetes o marques. En HTML donem format al document expressant explícitament quin contingut conté cada part, i això s'indica amb les anomenades etiquetes. A l'anterior entrega vau haver de buscar informació sobre les etiquetes i vau descobrir que cadascuna indicava una característica concreta.

Les etiquetes HTML van entre els signes < i > (p.ex. <html>). Aquestes etiquetes acostumen a anar amb parelles, tot i que no sempre es necessari. La segona parella incorpora el símbol "/". D'aquesta manera, quan comença un contingut especial, per exemple, un text d'encapçalament, posarem l'etiqueta <h1>, i quan acabi el text pròpiament dit, ho indicarem amb l'etiqueta </h1>, que podriem traduïr com "fi d'etiqueta.

Així doncs, quan ens trobem amb una pàgina web, podem dir que ens trobem davant d'un document HTML que conté etiquetes i text pla (text normal i corrent). La tasca del navegador web o browser, és la d'interpretar les etiquetes i mostrar la informació que donen per pantalla sense mostrar-les específicament. Veiem aquest exemple:

<html>
< body>

< h1>My First Heading</h1>

< p>My first paragraph.</p>

< /body>
< /html>
1.- El text entre <html> i </html> descriu el contingut del document html.
2.- El text entre <body> i </body> és el contingut visible de la pàgina web.
3.- <h1> ens indica que es tracta d'un encapçalament, per tant tindrà un format de lletra més gran que la resta
4.- <p> ens indica que es tracta d'un paràgraf, per tant apareixerà amb una lletra habitual de mida normal i separat de l'encapçalament.
5.- Segons les etiquetes que utilitzem, donarem un aspecte o un altr5e a la nostra plana web.
6.- En el cas d'imatges o hipervincles, haurem d'indicar amb les etiquetes corresponents la seva URL o ruta, per tal que el navegador les pugui mostrar adientment.

Les planes web actuals combinen el HTML amb grans mòduls de programació en Java o en PHP, que els confereixen dinamisme i un aspecte més multimèdia. Però la base la posa l'HTML.

Què heu de fer a la pràctica?
-Obriu el link: http://www.w3schools.com/html/html_getstarted.asp
-Descarregueu en una carpeta local els arxius mainpage.htm, page1.htm i page2.htm
-Obriu-les amb el bloc de notes i expliqueu-me en un document word o directament en el mail on m'enviareu la pràctica, què fa cada línia de codi HMTL de cada arxiu i què implica cada etiqueta. No patiu si hi ha etiquetes que no sabeu què significa. Ho podeu buscar a Internet.

* La informació teòrica del principi l'he extret de w3schools/html. Està en anglès, però té molt bona informació, per si hi voleu aprofundir una mica més. Em consta que la primera vegada que una persona s'enfronta a qualsevol tipus de metallenguatge nou és complicat, però ànim i veureu com és més fàcil del que us pot semblar ara. Per qualsevol cosa ja sabeu que m'ho podeu consultar, ja sigui a classe, ja sigui via mail. Endavant!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.