Cercar en aquest blog

dilluns, 29 de setembre del 2014

Pràctica 4

Hola a tots i totes!

Ja coneixem els diferents formats i les característiques bàsiques de cadascun, ja sabem canviar formats d'imatge, comprimir arxius i escapçar, ampliar i reduir imatges. El següent pas serà començar a fer muntatges.

Les capes ens permeten fer dibuixos d'una manera similar a un collage: podem anar retallant trossets i anar-los col·locant i relacionant amb altres troços independentment de la resta de la imatge. Per tant, sobre el fons que volguem, podem anar posant elements que podrem configurar o retocar sense haver de tocar la resta de la imatge.
Per practicar tot això de les capes vull que busqueu a Internet la imatge d'un bosc. Amb aquest bosc de fons vull que feu un fotomuntatge per capes. Després, vull que busqueu una imatge d'un ase i dues més d'un parell de superherois. El muntatge final haurà de ser els superherois interaccionant amb l'ase al bosc. Poseu-hi creativitat!

Per tant, què heu de fer?

1.- Buscar una imatge d'un bosc que utilitzarem de fons
2.- Buscar una imatge d'un ase.
3.- Buscar 2 imatges de 2 superherois
4.- Retallar l'ase i els superherois amb l'eina d'escapçar.
5.- Enganxar, per capes (en el GIMP) els retalls sobre el bosc i fer el muntatge amb creativitat
6.- Podeu afegir alguna bafarada amb alguna frase adient.
7.- Finalment, Enviar-me la imatge en format jpg (compte que si guardeu per defecte, el format xcf no el puc obrir!) amb el muntatge al correu amb assumpte "el vostre nom"



Ànim!

dijous, 25 de setembre del 2014

Pràctica 3


Hola a tots i totes!

La següent feina a fer tindrà a veure amb l'escalat i l'escapçament. Parlem d'ESCALAT quan ens referim a convertir, en el nostre cas, una imatge en la mateixa imatge però més petita o gran. Per tant, reduïr o augmentar la MIDA de la imatge seria escalar-la.

Com ja sabreu (de la Tecno de 1r ESO), podem distingir entre 3 tipus d'escala: L'escala NATURAL (1:1, la imatge queda igual que la original), l'escala d'AMPLIACIÓ (2:1, 3:1, 100:1..., la imatge final és molt més gran que la original, útil sobretot si volem veure clarament figures petites o detalls) i l'escala de REDUCCIÓ (1:2, 1:3, 1:10... on la imatge original és molt gran i hem de reduïr-la per a poder representar-la o veure-la en la seva totalitat.

M'agradaria que busquèssiu una imatge mitjana en bmp (igual que en la pràctica anterior) i l'escalèssiu ampliada i reduida. Com que podreu conèixer les mides, m'agradaría que em calculèssiu l'escala que heu aplicat (escala = mida final / mida inicial --> 1:"escala" si es reducció o "escala":1 si és ampliació). Un cop fet, m'envieu les 3 imatges i un word amb el càlcul, el resultat dels escalats i les preguntes de sota comprimit en un zip (o un rar) al meu correu.

Per tant, què heu de fer?

1.- Buscar una imatge mitjana en bmp
2.- Ampliar-la i reduïr-la amb el GIMP (funció d'escalat)
3.- Contestar en un word: Què passa amb la qualitat quan l'ampliem? Què passa quan la reduïm?
4.- Continuar en el word: A quin tipus de publicació (fotolog, wiki, web, treball en word, powerpoint) li deu anar millor una imatge reduïda? I una ampliada?
5.-Calcular i afegir al word les escales
6.- Fer un zip amb les preguntes, el càlcul i les imatges i enviar-m'ho al correu

Recordeu que si teniu qualsevol dubte valoraré especialment que sigueu capaços de resoldre'l de manera autònoma abans de preguntar-me.

Ànim!

dimecres, 24 de setembre del 2014

Comencem el bloc d'matge! Pràctiques 1 i 2

Bon dia a tothom!

Començarem a entrar en matèria veient l'aplicació pràctica de les coses.

En aquestes dues primeres pràctiques heu, en primer lloc, de realizar un petit powerpoint amb informació sobre 5 tipus diferents de format d'imatge.

Un cop ho tingueu fet, m'ho ensenyeu i passeu a la segona part. Haureu de cercar una imatge per internet (per exemple, a google/images) que tingui una mida gran i estigui en format .bmp. Per MIDA entenem la llargada per l'amplada (per exemple, 1024x768). Aquestes mesures venen donades en PÍXELS, és a dir, la  unitat de referència de la "mida" d'imatges o continguts visuals similars. Per tant, estem parlant d'una imatge que tingui més de 1000 píxels de llarg per més de 700 píxels d'ample.

Un cop tingueu aquesta imatge, heu de canviar el format a cadascun dels cinc que hem vist. Al final, tindreu 5 imatges en formats diferents. Un cop tingueu aquestes imatges, ompliu una taula on, per cada format d'imatge, compareu el pes (recordeu posar les unitats: Bytes, Kilobytes, Megabytes...) y la resolució o qualitat de cadascuna. Envieu-me les imatges i la taula en un .zip a la meva direció de correu.

Per tant, què heu de fer en aquesta segona part:

1.- Buscar una imatge en bmp de mida gran i guardar-la a l'equip (escriptori)
2.- Canviar-li el format i obtenir 5 imatges amb els 5 formats diferents
3.- Omplir una taula que creareu amb el word on per cada format s'indiqui el pes i la qualitat de la imatge
4.- Comprimir-ho i enviar-m'ho adjunt en un e-mail amb assumpte "el vostre nom-Pràctica 1i2".

Bona sort!!

P.D.: Podeu unir-vos al bloc i subscriure-us per rebre les actualitzacions abans que ningú i fer comentaris a alguna entrada, també.

dimecres, 17 de setembre del 2014

Introducció a l'excelència en Word

Bon dia!

Com va l'inici de curs? Espero que sigui bo i que hagueu agafat amb ganes aquest últim curs.

Ja us vaig comentar que abans d'entrar en matèria amb el bloc de tractament d'imatge volia que em demostréssiu que sabeu fer servir certes eines de Word que us seran de molta utilitat per al vostre Projecte de Recerca.

La tasca que heu de fer és senzilla. Vull que busqueu a la Wikipedia un article sobre un país qualsevol. Amb la informació que teniu allà, vull que creeu un document Word amb les següents característiques:

-Taula de continguts dinàmica (és a dir, un índex a la primera plana que s'actualitzi sol amb els títols dels subapartats)

-Separar cada subapartat per a que comenci en una pàgina nova.

-Numerar les pàgines imparells al cantó inferior dret i les parells al cantó inferior esquerre (com els llibres)

-Deixar la primera plana com a portada sense numerar (podeu deixar-la des de l'inici del treball o "inserir portada" al final del mateix)

-Posar un encapçalament fixe a les pàgines parells  (el nom del país) i a les pàgines imparells (el vostre nom)

-Intercalar una pàgina en horitzontal en mig del document amb alguna imatge del país.

-Posar un gràfic exportat d'excel que canvïi quan s'actualitzi, amb la seva taula de dades corresponent (per al gràfic podeu agafar dades de la població del país durant els últims anys, per exemple)

-Redefinir els marges per a que a les pàgines parells, la part esquerra sigui una mica més gruixuda que la dreta i viceversa amb les pàgines imparells (és l'espai a tenir en compte per a l'encuadernació)

-Definir un estil, un interlineat i una justificació del text uniforme per a tot el document (que quedi polit i el més seriós possible)

-Afegir com a mínim 5 notes al peu de pàgina.


Totes aquestes accions les trobareu útils a l'hora de redactar el vostre treball. Si us fixeu, n'hi ha 9, pel que la pràctica la valoraré sobre 9 (cada guió val un punt).
Tot i que valoraré el ritme de treball de la classe, en principi teniu temps fins dilluns que vé.

Ànims i sort!

Xavi

P.D.: Recordeu que valoraré la independència personal i la capacitat d'aprendre a aprendre i resoldre-us les qüestions que tingueu. I també em podeu preguntar quan ho necessiteu; jo us indicaré si ho podeu solucionar vosaltres sols o us donaré un cop de mà ;)

dimarts, 9 de setembre del 2014

Benvinguts/des al curs d'Informàtica

Bona tarda a tothom!

Vull donar-vos la benvinguda a aquest que serà el vostre últim any d'informàtica a l'escola (i no només d'informàtica, esperem).

Durant els anys anteriors hem treballat alguna vegada amb el bloc que farem servir aquest any i ja us hauria de sonar, per tant no hi dedicaré gaire tems a recordar com funciona.

Per a la realització i superació de la matèria només cal que entreu al bloc, llegiu la pràctica corresponent i la realitzeu, enviant-me-la després per correu, o el que es demani.

Farem 3 blocs de treball, tot i que és possible que durant algun d'ells ens dediquem a alguna feina paral·lela, però tot arribarà.

També vull anunciar-vos que algunes de les pràctiques tindran l'enunciat en anglès, per a que veieu l'aplicació de la llengua en altres àmbits diferents als propis.

Recordeu que si entreu en alguna pàgina web aliena al contingut a treballar o a la pràctica, tindreu un 0 de nota en la pràctica que estigueu fent. Si necessiteu entrar al Facebook o Instagram o similar per a agafar alguna fotografia que utilitzareu per alguna pràctica d'imatge, demaneu-m'ho expressament.

Recordeu també que no es poden utilitzar auriculars a la classe, excepte en les pràctiques del bloc d'àudio o en aquells moments que el professor ho indiqui.

Si acabeu la pràctica i n'hi ha una de penjada nova, podeu començar-la a fer. En cas contrari, podeu avançar feina d'altres matèries, treballs o fins i tot del Projecte de Recerca, quan l'hague començat.

Les pràctiques es poden realitzar al ritme personal que vulgueu: jo simplement us diré dates d'entrega cap al final de trimestre de totes les pràctiques, però convé anar treballant cada dia per portar la feina al dia i no deixar-ho per a última hora (penseu que el treball diari també comporta millora de la nota)

Durant la matèria no hi haurà gaires exàmens: la nota s'aconsegueix amb la feina diària i l'esforç i entrega en les pràctiques.

I sense més dil·lació ...
Ànim i endavant!!

Comencem!